< blog

cv-tips om het nieuwe jaar in te zetten

8 min leestijd

cv-tips om het nieuwe jaar in te zetten

Voor zij die onze adventskalender gemist hebben: een tweede kans! Ontdek hier hoe je een kick ass cv opstelt, en scoor die droomjob in 2018!

Schrijf geen roman

KISS: Keep It Simple, Stupid! De ideale lengte van een cv is 1 tot 2 pagina’s. Hou het zo kort en bondig mogelijk, en verwijder overbodige info.

Een goede cv is overzichtelijk

Stroomlijn je document: overal hetzelfde lettertype, dezelfde manier van opsomming en dezelfde manier van titels aanduiden.

Vermeld genoeg persoonlijke gegevens

Deze persoonlijke gegevens vermeld je zeker op je cv:

  • Je naam en familienaam
  • Woonplaats
  • Geboortedatum en -plaats
  • Nationaliteit
  • Rijbewijs (of andere vervoersmethoden)
  • GSM-nummer en e-mailadres
  • Burgerlijke staat
  • LinkedIn-url

Een cv is aangepast aan de vacature

Een cv is aangepast aan de vacature/functie waarvoor je solliciteert. Pas je vaardigheden aan en schrap overbodige informatie.

Actief taalgebruik

Gebruik actieve zinnen in je cv. Gebruik zo weinig mogelijk het werkwoord ‘worden’ en vermijd oubollige woorden zoals ‘men’.Schrijf niet in de derde persoon

‘Mark is een enthousiaste en gedreven persoon die graag in teamverband werkt.’ Hou het actief en in de enkelvoud tegenwoordige tijd.

Personal touch

Je mag gerust een beetje persoonlijkheid in het document steken. Recruiters moeten immers ook nagaan of je wel bij de club past: zowel op functioneel niveau als op persoonlijk niveau.

Gebruik het juiste lettertype

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar we geven het voor de zekerheid toch nog een keertje mee: kies voor een neutraal lettertype zoals Calibri, Verdana of Tahoma.

Trigger met je openingszin

Pro tip: een goede cv heeft een openingszin staan boven alle andere informatie. Het is een frisse binnenkomer die de aandacht trekt en blijft hangen bij de recruiter. Vergelijk het met je headline op LinkedIn!Chronologisch?

Wel, dat hangt er vanaf. Wanneer je pas afstudeert, heb je vaak nog maar weinig relevante werkervaring. Het is dan slimmer om eerst je opleidingen te vermelden, om daar de nadruk op te leggen. Heb je al wat meer werkervaring? Dan mag je best je werkervaring eerst plaatsen.

Professionele foto

Een cv met foto blijft langer hangen in het geheugen van de recruiter dan eentje zonder. Toch is het niet verplicht! Let er wel op dat je foto een professionele indruk maakt.

Onderscheid jezelf!

Ga op zoek naar wat jou als kandidaat zo uniek maakt. Zet deze kwaliteiten dan extra in de verf.

Je cv moet verkopen

Het doel van een cv? Jezelf verkopen! Je cv en motivatiebrief mogen dus niet te ‘ikke ikke ikke’ zijn, maar moeten meer gefocust zijn op waarom je een waardevolle aanvulling voor het bedrijf zou zijn, waarmee je hen kan helpen en wat jij dus naar de tafel brengt.

Liar, liar, pants on fire

Je kan tot op zekere hoogte de waarheid een beetje verbloemen, maar denk eraan dat tijdens een sollicitatiegesprek alles op de korrel wordt genomen en je competenties en vaardigheden getest worden. Om dus niet met je mond vol tanden te staan, lieg je maar beter niet!

Hobbies are allowed

Er wordt steeds meer rekeningen gehouden met je persoonlijkheid tijdens het rekruteringsproces. Daarom raadt 84% van de recruiters aan om je hobby’s te vermelden, zo krijgen ze een nog beter inzicht in wie jij bent. Wanneer je een unieke passie of hobby hebt, zal je ook gemakkelijker top of mind blijven.Zet je verenigingsleven in de verf

Ben je lid van bepaalde verenigingen? Vermeld deze dan zeker op je cv. De recruiter ziet er meer in dan je denkt. Doe je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk? Super, dat toont dat jij je inzet voor de maatschappij.

Niets vergeten?

Stuur met je cv altijd een motivatiebrief mee. Hier kan je dieper ingaan op waarom je net voor die specifieke functie solliciteert en wat jou de geschikte kandidaat maakt. Vermeld hier nog eens extra je contactgegevens en sluit af met een ‘call to action’ zoals: “Ik kijk ernaar uit iets van u te horen!”.

Een cv moet niet op papier

Heb je het gevoel dat een cv op papier jou geen recht aandoet? Heb je een sprankelende persoonlijkheid en krijg je die niet op papier verwerkt? Misschien is een video-cv dan iets voor jou. Let er wel op dat dit niet door elke recruiter gesmaakt wordt. Weeg de meerwaarde af ten opzichte van de functie waarop je solliciteert.

I am a citizen of the world

Solliciteer je voor een functie waarin je veel Engels zal moeten spreken? Denk bijvoorbeeld aan een marketing- of IT-functie. Of misschien solliciteer je voor een functie bij een grote multinational? Overweeg dan om je cv ook te vertalen naar het Engels.

Communiceer helder

Ben je aan het werk, maar ben je op zoek naar een andere uitdaging? Strookt je huidige job niet met je verwachtingen? Heb je het woon-werkverkeer zwaar onderschat? Dit zijn zaken die je beter helder communiceert. Je toekomstige werkgever zal je eerlijkheid appreciëren!The devil is in the details

Zitten er bijlagen zoals diploma’s, certificaten en getuigschriften bij je cv? Refereer er dan kort naar op het einde van je cv. Het lijkt een pietluttig detail, maar je zou ervan versteld staan hoe vaak deze documenten kwijtraken of over het hoofd worden gezien!

Don’t sit around and wait

Je cv uploaden in een jobdatabank en dan wachten tot er iets uit de bus komt: it ain’t gonna happen. Alleen als je actief met je zoektocht naar werk bezig bent, zal je effectief een job binnenhalen!

Laat je cv nalezen!

Je hebt je cv waarschijnlijk zelf al zoveel nagelezen, dat je over eventuele dt-, spelfouten of scheve zinsconstructies heen kijkt. Laat je cv daarom eens door iemand anders nalezen. Zo kun je ‘m met een gerust hart uitsturen!Next step: (online) solliciteren!